Kuinka pitää huolta tiikkikannesta?

Tiikki on vahva materiaali, mutta sitä tulee kohdella hellästi. Tiikkiä ei tulisi puhdistaa liian aggressiivisilla kaksiosaisilla happotyyppisillä puhdistusaineilla. Vaikka nämä kaksiosaiset puhdistusaineet kyllä puhdistavat tiikin, niillä on myös tapana kuluttaa pois vaaleansävyiset pehmeät puunsyyt. Tällöin puuhun jäävät tummemman väriset syyt, mistä seuraa kannen yleispinnan karhea ja pyykkilautamainen efekti.

 

Vahvat puhdistusaineet liuottavat tiikin, minkä vuoksi on tärkeää käyttää aina miedointa mahdollista pesuainetta. Toinen usein käytetty tapa tiikkikannen pesuun on painepesuri, mutta valitettavasti sekin poistaa pehmeät puunsyyt. Karhea ja sään pieksemä kansi jättää suuremman osan puusta ympäristön kulumisen armoille. Mikäli kannen jättää tällöin hoitamatta, alkaa se pilaantua herkästi.

 

Jotkut veneenomistajat käyttävät tiikin kirkastajaa puhdistuksen jälkeen, ennen tiikkiöljyn levittämistä. Tiikin kirkastaja valkaisee tiikkiä vaaleampaan sävyyn sekä poistaa mahdolliset puhdistuksesta puuhun jääneet jäämät. On tärkeää muistaa, että tiikin tulee olla täysin puhdas ennen kuin siihen voidaan levittää mitään pinnoitetta. Vasta tämän jälkeen tiikkipinta voidaan viimeistellä kevyellä öljyllä tai tiivistysaineella. Suosittelemme Teak Lifen tuotteita.

 

Oikeaoppinen tapa levittää öljyä on käsin pesusienellä tai öljyssä kyllästetyllä rätillä. Tiikkiöljy kestää normaaleissa olosuhteissa yleensä 4-6 viikkoa, pisimpään keväällä ja syksyllä, kun kovan UV-valon määrä on vähäisempi. Tiikin tiivistysaineet ovat hyvin paljon öljyn kaltaisia, mutta sisältävät suuremman määrän kiinteitä aineita, jotka tuovat suojaa UV-valoa vastaan. Tiivistettyä puuta voidaan huoltaa pesemällä ja käsittelemällä pinta tiivistysaineella 2-3 kuukauden välein. Parhaiten tiikkikansi pysyy kauniin hunajan sävyisenä, kun se hiotaan kahden tai kolmen vuoden välein.

Tiikkikannen huoltamisen tärkeimmät huomiot:

  • Älä koskaan käytä tavallista hankausharjaa tai painepesuria.
  • Paras työväline on joko pesusienityyppinen moppi tai hyvin pehmeä kansikarja sulitetuilla harjaksilla.
  • On tärkeää harjata tai pestä aina poikkisyin – ei koskaan syiden suuntaan.
  • Voit käyttää pesunesteenä mietoa pesuainetta sekoitettuna veteen. Käytä mielellään makeaa vettä, mutta hyviä tuloksia voidaan saada myös puhdasta merivettä käyttämällä.
  • Mikäli tiikki on pahasti kulunut tai likaantunut, voidaan käyttää käyttötarkoitukseen soveltuvaa tiikinpuhdistusainetta tarkasti valmistajan ohjeita noudattaen. Ole kärsivällinen: valkaisuaineet tarvitsevat aikaa toimiakseen. Huuhtele pois huolellisesti, kun olet tyytyväinen lopputulokseen.
  • Ajoittainen öljyäminen ei vahingoita, vaan parantaa puun luonnollista ulkonäköä. Se auttaa myös korvaamaan luonnolliset öljyt, joita sääolosuhteet tuhoavat.
  • Toinen vaihtoehto luonnollisen ilmeen saavuttamiselle on käsitellä tiikkikansi hyvin valitulla tiivistysaineella.
  • Järkevin tapa varmistaa tiikkikannen alkuperäisen kauneuden säilyminen on hioa se kahden tai kolmen vuoden välein. Hionta tulisi aina suorittaa ammattilaisten toimesta.
  • Lopuksi on tärkeää tiedostaa, että tiikin luonnollinen väri tulee aina olemaan harmaansävyinen, kun se altistuu sääolosuhteille. Sävyyn ihastuminen onkin parasta mitä voit kannellesi tehdä.

Meistä

Scandinavian Teak Deckin visiona on säilyttää ja vahvistaa paikkaansa yhtenä maailman johtavista veneiden kansivalmistajista