Hur tar man hand om sitt teakdäck?

Teak är ett slitstarkt material, men det måste behandlas varsamt. Teak ska inte rengöras med de överdrivet aggressiva tvådelade teakrengöringsmedlen. Dessa tvådelade rengöringsmedel rengör förvisso teaken, men de tenderar också att fräta bort träets ljusa, mjuka ådring och lämna kvar mörkare trä och en grövre räfflad yta.


Teak löses bokstavligen upp av starka rengöringsmedel, så använd alltid de mildaste möjliga medlet som klarar av uppgiften. En annan metod som ofta används för att rengöra teakdäck är högtryckstvätt som dessvärre också spolar bort träets mjuka ådring. Ett grovt och slitet däck exponerar större träyta för miljöpåfrestningar. Om det inte underhålls blir det snabbt smutsigt.


Vissa båtägare använder teakblekmedel efter rengöringen och innan de applicerar teakolja, eftersom teakblekmedlet ger teaken en ljusare nyans och tar bort eventuella rester från rengöringsprocessen som finns kvar i träet. Innan någon beläggning kan appliceras på teaken måste den emellertid vara helt ren. Först då kan den beläggas med ett tunt lager olja eller impregneringsmedel. Vi rekommenderar Teak Life-produkter.


Rätt metod för applicering av olja är för hand med en svampborste eller en trasa mättad i olja. Teakoljor håller i allmänhet i 4–6 veckor under normala förhållanden och som längst på våren och hösten när antalet färre timmar med starkt ultraviolett ljus är färre. Impregneringsmedel för teak påminner mycket om oljor, men innehåller en större andel fasta ämnen som ger skydd mot ultraviolett ljus. Impregnerat trä kan underhållas genom att det tvättas och ett nytt lager impregneringsmedel appliceras varannan eller var tredje månad. Det överlägset bästa sättet att hålla ett teakdäck vackert honungsfärgat är att slipa det vartannat eller vart tredje år.

Viktiga faktorer när du underhåller ditt teakdäck:

  • Använd aldrig en vanlig tvättborste eller en högtryckstvätt.
  • Det bästa verktyget är antingen en mopp av svamptyp eller en mycket mjuk däcksborste med fjädrande borst.
  • Det är mycket viktigt att borsta eller tvätta mot ådringen – aldrig längs ådringen.
  • Du kan använda ett milt rengöringsmedel som lösts upp i vattnet. Du ska helst använda sötvatten, men goda resultat kan också uppnås med rent havsvatten.
  • Om teaken är mycket smutsig eller fläckig går det att använda ett teakrengöringsmedel genom att noggrant följa tillverkarens instruktioner. Ha tålamod: blekmedel tar god tid på sig för att ge effekt. Skölj noggrant när du är nöjd med resultatet.
  • En och annan oljning skadar inte och kommer faktiskt att förbättra virkets naturliga utseende. Det bidrar också till att ersätta de naturliga oljor som träet förlorar på grund av vittring.
  • En annan strategi för att erhålla ett teakdäck med naturligt uttryck är att applicera ett noggrant utvalt impregneringsmedel.
  • Klokast för att säkerställa att ett teakdäck behåller sin ursprungliga skönhet är emellertid att slipa det med två till tre års mellanrum. Detta är ett arbete som alltid ska utföras av specialister.
  • Slutligen är det viktigt att inse att den naturliga färgen på teak alltid kommer att bli gråaktig när däcket utsätts för vädrets makter. Att lära sig älska denna nyans är det bästa du kan göra för ditt däck.

Om oss

Scandinavian Teak Decks vision är att bibehålla och stärka positionen som ett av världens främsta yachtdäcksföretag